Valesokkeli rivitaloyhtiössä: milloin on korjaamisen paikka?

Yksi tärkeä osa rakennusten kestävyyttä ja toimivuutta ovat niiden perustukset. Tässä artikkelissa selvitämme, milloin valesokkeli joudutaan korjaamaan ja miksi korjaaminen kannattaa hoitaa rivitaloyhtiössä laajemman linjasaneerausprojektin yhteydessä.

Suomessa on valtava määrä 60-luvun lopussa, tai 70-luvun alussa rakennettuja yksikerroksia rivitaloja, jotka ovat kuin tikittävä aikapommi valesokkeleiden osalta. Tuohon aikaan perustuksia rakennettiin tietyllä tyylillä – ja syytä tähän voi edelleen arvailla. Työteknisesti valesokkeli on ollut aikanaan niin sanotusti helppo ratkaisu, mutta jälkikäteen tämä ratkaisu osissa kohteissa kostautuu ja vaatii mittavan korjauksen.

Valesokkeli ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että siitä pitää päästä eroon, vaikka sitä usein riskirakenteeksi kutsutaan. Valesokkeli voi toimia, jos rakenteet valesokkelin ympärillä toimivat ja perustukset pysyvät kuivina.

Mistä tietää, että on aika uusia valesokkeli?

Useimmiten valesokkelin uusimiseen herätään rivitaloyhtiössä, kun ilmenee asukkaan sisäilmaoireilua. Vanhoissa rivitaloissa rakenteet eivät ole ilmatiiviitä, ja tällöin korvausilma saattaa tulla sisälle seinien läpi. Tällaisessa tapauksessa saatetaan todeta valesokkelirakenne, joka on kosteuden myötä lähtenyt elämään ja pahimmillaan tämän huomaa ilman hajussa, laikuissa tai vastaavissa jäljissä seinillä, tai siinä, että muurahaisia vilisee nurkissa.

Teknoplaniin ollaan yhteydessä siinä vaiheessa, kun ongelmia on havaittu. Tällöin projektia lähtee vetämään Teknoplanin projektipäällikkö. Järkevää on tässä kohtaa kartoittaa yhtiön kunto kokonaisvaltaisesti, vilkaisten kiinteistön PTS:ää (pitkän aikavälin kunnossapitosuunnitelmaa) ja miettien, kannattaisiko valesokkelin uusimisen yhteydessä tehdä muitakin laajempia saneeraustöitä, kuten putkiremontti.

Teknoplanilta niin saneerausprojektin suunnittelun, toteutuksen kuin projektin johdon ja valvonnankin – oli kyseessä sitten pelkkä valesokkelin korjaus tai laajempi perustekninen korjaus, aina julkisivuista vesikattoihin.

”Teknoplanilta saat kaikki tarvittavat palvelut suunnittelusta valvontaa, eikä alihankkijoita tarvitse käyttää. Projekti sujuu sukkelasti, kun se on yhdellä toimijalla hanskassa. Tällöin tiedonkulku on ketterämpää, pystytään huomioimaan ihan eri lailla asioita ja etenkin asukkaita. Osaan sanoa pitkän omakohtaisen kokemuksen kautta, että aikaa säästyy, ja lopputulos on laadukkaampi verrattuna siihen, että joka osa-alueella olisi eri toimija”, kertoo Teknoplanin projektipäällikkö Janne Huittinen.

Miksi valesokkeli kannattaa uusia talotekniikkaprojektin yhteydessä?

Teknoplanilla on ollut useampikin laajempi korjausprojekti, jossa on samalla valesokkelien kanssa tehty laajoja taloteknisiä korjaushankkeita, kuten vesiputkien, vesikattojen, märkätilojen tai salaojien korjausta.

”Valesokkelin voi kätevästi uusia näiden muiden korjaushankkeiden yhteydessä, koska näin toimimalla säästetään aikaa, vaivaa ja rahaa. Jos esimerkiksi salaojat uusitaan, ja piha avataan sekä asunnot tyhjennetään joka tapauksessa, kannattaa myllerryksestä ottaa kaikki mahdollinen hyöty irti”, Janne jatkaa.

Työmaan perustamiskustannuksissa säästetään, kun jokaista erillistä remonttia varten ei tarvitse erikseen perustaa työmaata.

Mitä valesokkeliprojekti kustantaa?

Halvasta projektista ei valesokkeleiden kohdalla puhuta. Arvio työn hinnaksi on noin 500 eur per metri. Hinta voi vaihdella reilumminkin riippuen valosokkelikorjauksen laajuudesta. Jos tämän hinnan suhteuttaa putkiremontin kustannuksiin, niin kyse on arvokkaasta korjaustyöstä. Metrihinta tarkoittaa noin 15–20 000 euroa per huoneisto.

”Meillä on monia referenssejä valesokkeliprojekteista. Voimme tulla mielellämme katsomaan tilannetta yhtiöönne ja olemme tarvittaessa käytettävissänne”, Janne Huittinen toteaa.

Mitä valesokkeliprojektissa käytännössä tehdään?

Käytännössä kyseessä on ulko- tai väliseinän alaosan korjaus. Seinät tuetaan katosta, seinä leikataan poikki ja alaosasta korotetaan perustuksia. Puurungot korjataan alkamaan lattiapinnan yläpuolelta, eli lattiapinnan alapuolelta poistetaan puuosuus. Liian alhaalla olevat puuosuudet ovat yleensä ottaneet kosteusvaurio-osumaa, sillä puu imee kosteutta ylöspäin. Korjauksiin liittyy myös seinien tiivistys sekä korvaus- ja poistoilman tasapainottaminen. 

Mistä valesokkelin aiheuttama sisäilmaongelma johtuu?

Jos rakenteessa oleva, alun perin liian alhaalle jätetty puuosa saa kosteutta ja lisäksi rakenteet ovat heikosti tiivistetty (kuten valitettavan usein tiettynä aikakautena Suomessa rakennetuissa kerrostaloissa ja rivitaloissa on), syntyy haitallinen määrä mikrobeja sisäilmaan. Mikrobien siirtymistä sisätiloihin edesauttaa se, jos kunnollisia korvausilmaventtiileitä ei ole. Tällöin ilma tulee rakenteiden sisältä imien rakenteista mikrobeja sisäilmaan.


Valesokkeli olisi hyvä uusia ennen kuin on liian myöhäistä, ja asukkaat kärsivät terveydellisistä ongelmista. Selvitä yhtiönne sisäilman ja valesokkelin tilanne, ja käänny TeknoPlanin puoleen, kun haluat luotettavan, tehokkaan ja asukasystävällisen toimijan valesokkelin korjaajaksi. Ja muista: samalla vaivalla voi olla hyvinkin kannattavaa toteuttaa laajempikin saneeraus, yhtiönne tilanteen ja tarpeen huomioiden.