Perusteelliset tutkimukset linjasaneerauksen suunnittelu­vaiheessa vähentävät yllätyksiä

Pienen rivitalon linjasaneerauksen suunnittelun voi toteuttaa kevyemmällä hankekuvauksella, jolla linjataan putkiremontin toteutus. Hankekuvauksessa otetaan huomioon tehdyt remontit ja ehdotetaan tulevia ratkaisuja asukkaita kuunnellen.

Faktoja

Asunto Oy Rantakuja
Linnustajantie 9, Espoo
4 huoneiston rivitalo
Valmistumisvuosi 1970

Pää- ja lvi-suunnittelijana toimi Kaisa Pitkänen, rakennesuunnittelijana Juha Pitkälä, sähkösuunnittelijana Toni Hartikainen ja projektinjohtajana Sanna Perttala.

Neljän huoneiston rivitaloon ei tehty varsinaista hankesuunnitelmaa kohteen pienen koon vuoksi. Teimme kohteeseen hankekuvauksen, joka on kevyempi versio hankesuunnitelmasta. Hankekuvaus sopii tehtäväksi esimerkiksi silloin, kun jo etukäteen on tiedossa, kuinka linjasaneeraus taloyhtiössä toteutetaan. Rivitaloissa on tyypillisesti vähemmän vaihtoehtoja putkiremontin toteutustavaksi.

Viemärikuvaus näyttää putkien todellisen tilanteen

Projektin aluksi olimme taloyhtiön osakkaiden haastattelussa, jossa kävimme läpi taloyhtiön tilannetta. Olimme jo antaneet tarjouksen suunnittelusta, mutta tarkensimme sitä vielä, sillä kohteesta selvisi muutamia uusia erikoispiirteitä, jotka oli otettava huomioon.

Taloyhtiön korjaushistoria oli hyvin tiedossa, mutta papereihin merkitty salaojaremontti ei ollutkaan täysin kirjatun mukainen. Salaojitusta oli yritetty parantaa maata kaivamalla ja kivikaistaleilla, mutta sadevesiviemäröinti oli osittain tukossa ja naapuritontille oli rakennettu myöhemmin talo kyseisen salaojan päälle.

Viemärikuvauksessa selvisi, että talon alla oleva runkoviemäri oli poikki ja työmaasta tulisikin suunniteltua suurempi. Yhden huoneiston lattiassa oli vajoamaa ja sitä oli 2000-luvun alussa tuettu uretaanilla, mikä on painanut viemärin poikki. Myös sadevesiviemärissä oli katkeama ja muutama pystyviemäri oli tukossa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että kyseiset kuvaukset kannattaa tehdä, jotta vastaavat tilanteet eivät yllätä itse toteutusvaiheessa.

Kun putkirikko selvisi, taloyhtiö päätti, että me hoidamme myös siitä aiheutuneet toimet. Osakkaat luottivat meihin ja tekemiseemme, mikä tuntuu aina hyvältä.

Hankekuvaus on listaus taloyhtiössä tehtävistä töistä

Hankekuvauksen tavoitteena on saada kattava linjaus siitä, kuinka linjasaneeraus taloyhtiössä toteutetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että listataan kaikki asiat, mitä taloyhtiössä täytyy tehdä ja osakkaat päättävät, mitä tehdään tässä yhteydessä ja mitä myöhemmin. Kuten hankesuunnittelussa, myös hankekuvauksessa kerätään yhteen paikkaan kaikki taloyhtiön rakennetekniikkaa koskeva tieto. Tällä kertaa kirjattiin ylös myös asukkaiden omat remontit, jotta kaikki tehdyt työt ovat tallessa, vaikka osakkaat joskus vaihtuisivat.

Sovitun hankekuvauksen lisäksi annoimme työsuositukset aiemmin tehdyn ikkunaremontin osittaisesta korjauksesta. Remonttihankkeiden kustannuksia voi minimoida niin, että samalla kerralla suunnitellaan kaikki tarvittavat korjaustyöt, vaikka ne eivät esimerkiksi suoraan linjasaneeraukseen liittyisikään.

Meillä on vahva osaaminen perusteellisista suunnitelmista ja asiantuntijoillamme on kattavasti monenlaista tietoa ja taitoa, mikä vähentää lisälaskutettavien töiden määrää.

Keväällä 2020 valmistunut hankekuvaus sisälsi ehdotuksemme linjasaneerauksen toteuttamiseksi. Projektin seuraava vaihe on toteutussuunnitelma ja varsinainen putkiremontti alkanee keväällä 2021.

Katso myös muita kohteitamme

Osoitteessa Runeberginkatu 63 tehtiin kokonaisvaltainen putkiremontti ja päiväkodin pintaremontti.
Helsingin Kruununhakaan on rakenteilla Suomessa ennennäkemätön luksushotelli, joka avataan vierailijoille joulukuussa 2023. TeknoPlan toimii massiivisen hankkeen rakennustöiden päävalvojana.
41 talon ja 846 asunnon yhteisurakan hankesuunnittelu ja toteutussuunnittelu olivat massiiviset projektit. Vaikka taloyhtiöt toteuttavat putkiremontin yhteishankkeena, voivat talot kuitenkin tehdä omia itsenäisiä ratkaisujaan ja poiketa yhteissuunnitelmista.