Usean taloyhtiön yhteinen ryhmäkorjaushanke tuo kustannushyötyä osakkaille

41 talon ja 846 asunnon yhteisurakan hankesuunnittelu ja toteutussuunnittelu olivat massiiviset projektit. Vaikka taloyhtiöt toteuttavat putkiremontin yhteishankkeena, voivat talot kuitenkin tehdä omia itsenäisiä ratkaisujaan ja poiketa yhteissuunnitelmista.

Faktoja

6 taloyhtiötä, 41 taloa ja 846 asuntoa
Valmistumisvuodet 1968–1973
Siltahaapa, Siltakoivu, Siltamänty, Siltapaju, Siltaraita, Siltatuomi
Siltamäki, Helsinki

Pää- ja LVI-suunnittelijana toimi Lassi Pitkälä

Helsingin Siltamäessä on tiivis 6 taloyhtiön naapurusto, joka päätti kilpailuttaa linjasaneeraushankkeensa yhdessä, yhtenä isona urakkana. Taloyhtiöt Siltahaapa, Siltakoivu, Siltamänty, Siltapaju, Siltaraita ja Siltatuomi muodostavat vuosina 1968–1973 rakennetun 41 talon ja 846 asunnon kokonaisuuden. Suuri ryhmäkorjaushanke tuo osakkaille kustannushyötyjä suuren volyyminsa ansiosta. Yhteishanke sisälsi kokonaisuudessaan vesijohtojen uusimisen, märkätilojen saneerauksen sekä sähkö- ja teleasennusten uudistamisen.

Syksyllä 2017 taloyhtiöt kilpailuttivat linjasaneerauksen hankesuunnitelman ja vuonna 2019 toteutussuunnitelman, jotka molemmat päätyivät meidän tehtäväksemme. Seuraavaksi taloyhtiöt tekevät päätöksen urakkaan lähtemisestä ja urakoitsijasta ja itse linjasaneerauksen on määrä alkaa syksyllä 2020.

Jo hankesuunnittelun tarjouspyynnössä oli ilmoitettu, että kiinteistöjen viemärit oli saneerattu sisäpuolisesti aiemmin ja viimeisen taloyhtiön sukitus oli itse asiassa juuri meneillään hankesuunnittelua laadittaessa. Emme siis lähteneet suunnittelemaan perinteistä putkiremonttia, vaan haimme suoraan kevyempää vaihtoehtoa. Vesijohdot suunniteltiin uusittavan porrashuoneiden kautta, mikä on meille aiemmista kohteista tuttua.

Näin ison yhteisurakan hankesuunnittelu sekä toteutussuunnittelu olivat massiiviset projektit. Samoja osakasinfoja pidettiin useampina iltoina, sillä kaikkia osakkaita ei saatu mahtumaan yhtä aikaa samaan tilaan.

Aikakaudelle tyypilliset talot olivat hyvin samanlaisia keskenään ja toistoa oli kuitenkin paljon. Kun esimerkiksi päälinjat ja talotekniikan reitit oli saatu lyötyä lukkoon, toistuivat ne taloissa melko samanlaisina.

On hyvä kuitenkin huomata, että vaikka taloyhtiöt toteuttaisivat linjasaneerauksen tällaisena yhteishankkeena, niin talot voivat tehdä myös itsenäisiä ratkaisuja ja muista poikkeavia suunnitelmia. Tässäkin tapauksessa teimme As Oy Siltatuomelle toisista erilaisen suunnitelmat, koska he halusivat enemmän perinteisen putkiremontin kaltaisen linjasaneerauksen. Tässäkin tapauksessa ryhmäkorjaushankkeesta on kustannushyötyä osakkaille volyymin ansiosta.

Katso myös muita kohteitamme

Osoitteessa Runeberginkatu 63 tehtiin kokonaisvaltainen putkiremontti ja päiväkodin pintaremontti.
Helsingin Kruununhakaan on rakenteilla Suomessa ennennäkemätön luksushotelli, joka avataan vierailijoille joulukuussa 2023. TeknoPlan toimii massiivisen hankkeen rakennustöiden päävalvojana.
Kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas Grönqvistin talo remontoitiin aikaansa kunnioittaen. Vanhat tilat sekä museoviraston rajoitukset toivat omat haasteensa hankkeeseen, mutta näitä haasteita oli suorastaan kiehtovaa ratkoa.