Suunnittelu ja valvonta ovat paras tapa pitää budjetti kurissa putkiremontin aikana — Runeberginkatu 63:sen asiakastarina

Osoitteessa Runeberginkatu 63 tehtiin kokonaisvaltainen putkiremontti ja päiväkodin pintaremontti.

Faktoja

Putkiremonttiin sisältyi asunnot, liiketiloja, sekä päiväkoti, jossa tehtiin myös pintaremontti
80-luvun talossa tehty urakka kattoi kokonaisuudessaan yli 1000 m²

Mitä tehtiin: koko taloyhtiön kattava linjasaneeraus

Osoitteessa Runeberginkatu 63 oli tarvetta kokonaisvaltaiselle linjasaneeraukselle. Kohteessa sijaitsee samassa taloyhtiössä asuntojen lisäksi päiväkoti sekä useita liiketiloja. Päiväkodissa tehtiin projektin aikana myös kattava pintaremontti.

Teknoplan oli putkiremonttihankkeessa mukana alusta asti. Liikenteeseen lähdettiin hankesuunnittelusta, rakennuksen nykyisen tekniikan läpikäynnistä, sekä keskeisten elementtien, kuten viemäreiden, ilmanvaihdon ja lämmityksen kunnon tarkistuksesta.

Koko linjasaneeraukselle tehtiin kartoituksen perusteella hankesuunnitelma. Tähän sisällytettiin rakennuksen korjaustarpeet ja taloyhtiön osakkaiden toiveet. Lisäksi projektiin valittiin urakoitsija.

Hankesuunnitelman jälkeen Teknoplan oli mukana remontin valvonnassa. Linjasaneerauksen valvonnan hinta on yleensä vain 5–10 % koko hankkeen budjetista – kuitenkin sillä on yhtä suuri arvo onnistuneelle projektille kuin suunnittelulla.

Ennakoimalla tavallisia yllätyksiä jo suunnitteluvaiheessa ja valvomalla projektia alusta loppuun varmistetaan, että budjetti pysyy ja työn tulos on kunnollista.

”Teknoplanin toiminnan keskiössä on aina laadun ja kustannustehokkuuden varmentaminen. Korkea työn laatu maksaa itsensä takaisin pitkässä juoksussa, kun odottamattomat ongelmat urakan aikana eivät ehdi paisua tarvittavaa suuremmiksi,” kommentoi Jesse Luomala, Teknoplanin toimitusjohtaja.

Tulokset: aikataulussa ja budjetin mukaan valmistunut putkiremontti

Runeberginkadun linjasaneeraus valmistui moitteettomasti ja ilman suurempia yllätyksiä, kertoo Jari Johansson, joka toimii kohteessa isännöitsijänä.

”Olen ollut mukana monessa putkiremontissa, ja Teknoplanin kanssa kaikki sujui mallikkaasti. Kyseessä oli kokonaisvaltainen putkiremontti ja koko talotekniikan uusiminen. Lisäksi taloyhtiössä sijaitseva päiväkoti toi projektiin lisämausteensa,” kertoo Johansson.

Teknoplan oli mukana hankkeen kaikissa vaiheissa ja kommunikoi osakkaiden ja urakoitsijoiden välillä tehtävistä ja toiveista.

”Tämän kokoluokan hanke vaatii aina, että taustalla on osaava ammattiorganisaatio mukana. Teknoplan osallistui kaikille kierroksille ja hoiti myös kommunikoinnin osakaspuolen kanssa. Yhteydenpito oli jatkuvaa ja ongelmat ratkaistiin ajallaan,” jatkaa Johansson.

Koko taloyhtiön kattavassa linjasaneerauksessa pienetkin muutokset suunnitelmassa voivat näkyä selvästi budjetissa. Teknoplan on pitkän kokemuksen myötä oppinut tunnistamaan mahdolliset ongelmat jo suunnitteluvaiheessa, jolloin myös hankkeen kustannukset pysyvät ennakoitavissa. Tämä jäi Runeberginkadun hankkeesta myös taloyhtiön hallituksen jäsenen, Annu Brotheruksen mieleen.

”Taloyhtiönä kiinnitämme tietysti erityistä huomiota saneeraushankkeiden taloudelliseen puoleen. Tässä putkiremontissa kustannuksia ei ylitetty missään kohtaa. Tämä oli meille tärkeää, sillä olimme aikaisemmin lähteneet vetämään projektia toisen suunnittelutoimiston kanssa epäonnistuneesti. Oli tuuri, että saimme Teknoplanin johtamaan onnistunutta putkiremonttia,” kertoo Brotherus.

Runeberginkadun linjasaneerausprojekti oli menestys ammattitaitoisen suunnittelun ja sujuvan vuoropuhelun ansiosta. Teknoplanin ja taloyhtiön yhteistyö sujui hyvin, ja projektin tavoitteisiin päästiin laatu edellä ja asiakastyytyväisyys huomioon ottaen.

Katso myös muita kohteitamme

Helsingin Kruununhakaan on rakenteilla Suomessa ennennäkemätön luksushotelli, joka avataan vierailijoille joulukuussa 2023. TeknoPlan toimii massiivisen hankkeen rakennustöiden päävalvojana.
41 talon ja 846 asunnon yhteisurakan hankesuunnittelu ja toteutussuunnittelu olivat massiiviset projektit. Vaikka taloyhtiöt toteuttavat putkiremontin yhteishankkeena, voivat talot kuitenkin tehdä omia itsenäisiä ratkaisujaan ja poiketa yhteissuunnitelmista.
Kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas Grönqvistin talo remontoitiin aikaansa kunnioittaen. Vanhat tilat sekä museoviraston rajoitukset toivat omat haasteensa hankkeeseen, mutta näitä haasteita oli suorastaan kiehtovaa ratkoa.