The Hotel Maria – ultraluksushotellin rakentaminen on huikea urakka myös valvonnan osalta

Helsingin Kruununhakaan on rakenteilla Suomessa ennennäkemätön luksushotelli, joka avataan vierailijoille joulukuussa 2023. TeknoPlan toimii massiivisen hankkeen rakennustöiden päävalvojana.

Faktoja

Neljä vuosina 1885–1930 rakennettua arvokiinteistöä Helsingin Kruununhaassa
Rakenteilla mm. 117 hotellihuonetta sviitteineen, ravintolat, baarit, juhlasali, kappeli ja spa-osasto
Hotellikokonaisuuden omistaa Samla Capital Oy

The Hotel Maria on Helsingin Kruununhakaan rakennettava erittäin korkeatasoinen ”ultraluksushotelli”, joka tulee koostumaan 77 ylellisen hotellihuoneen ja 40 loistosviitin lisäksi kahdesta ravintolasta, kahdesta baarista, juhlasalista, kappelista, upeasta Spa & Wellness -kokonaisuudesta sekä muista hotellitoimintaan liittyvistä tiloista.

Vuoden 2023 lopulla aukeava luksushotelli käsittää neljä samassa korttelissa sijaitsevaa, 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa rakennettua kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta. The Hotel Maria on Suomessa erityinen hanke: poikkeuksellisen korkeatasoinen hotelli, jossa laatuun on panostettu kaikilla osa-alueilla. Projektiin oman mausteensa lisää se, että historialliset rakennukset ovat vahvasti museoviraston suojelemia.

TeknoPlan toimii The Hotel Marian rakennustöiden päävalvojana sekä tilaajan työturvallisuus- ja kosteudenhallintakoordinaattorina. Hankkeen tilaaja ja omistaja on yhdistetyn kolminkertaisen olympiavoittaja Samppa Lajusen perustama kiinteistösijoittamiseen erikoistunut yhtiö Samla Capital. Pääurakoitsijana hakkeessa toimii Fira Rakennus Oy.

Poikkeuksellinen projekti vaatii kaksi valvojaa

The Hotel Maria -hanke toteutetaan projektinjohtourakkana, mikä tarkoittaa, että suunnitelmia tehdään rinnan rakennustöiden kanssa. Me TeknoPlanilla tulimme mukaan hankkeeseen vuoden 2021 alussa, jolloin purkutyöt oli juuri aloitettu ja tilaajalla oli liikkuvat, luonnostyyppiset suunnitelmat. Olemme siis ehtineet mukaan myös suunnittelutyöhön. Suunnittelu onkin ollut mielenkiintoista, kun hankkeessa on monta liikkuvaa osaa.

Tavallisesti rakennustöiden valvonnasta huolehtii yksi henkilö, mutta The Hotel Maria -hankkeen poikkeuksellisen luonteen vuoksi valitsimme tehtävään kaksi henkilöä: Petteri Andersinin ja Markku Hjelmin. Ratkaisu on osoittautunut oikeaksi, sillä normaalia työmaavalvontaa huomattavasti laajempi projekti työllistää valvojiamme lähes päivittäin.

TeknoPlanin valvojien päivät The Hotel Maria -hankkeessa koostuvat niin työmaakäynneistä, rakenteiden ja asennusten tarkastuksista, toteutusten suunnittelukokouksista kuin hankintojen ja kustannusten valvonnasta. Lisäksi työhön kuuluu muun muassa maailmalta saapuvan valtavan irtokalustetoimituksen ohjaus työmaalla.

Koska työmaavalvoja on tilaajan edunvalvoja, on tilaajan kannalta ensiarvoisen tärkeää, että valvoja on koko ajan skarppina. The Hotel Maria -hankkeen projektijohtaja Riitta Räikkönen AFRY Buildings Finland Oy:stä kiittelee TeknoPlanin valvojien panosta projektiin:

”Olen ollut todella tyytyväinen. Hanke on mittava ja haastava, joten TeknoPlanin ratkaisu kahdesta työmaavalvojasta on osoittautunut erittäin hyväksi. Petteri ja Markku ovat hyvin ammattitaitoisia ja osoittaneet sen monella saralla. Meillä on avoin keskusteluyhteys, ja olemme tekemisissä lähes päivittäin.”

”TeknoPlanin kokeneet valvojat ovat osanneet tarjota ratkaisuja kiperiin paikkoihin, kuten esimerkiksi hankalan rakenteen toteuttamiseen. Myös laskujen tarkastamisessa on hurja työ, mutta TeknoPlanin valvojat ovat hoitaneet sen valtavan huolellisesti”, Räikkönen kertoo.

Panostus suunnitteluun ja rakentamiseen tulee näkymään lopputuloksessa

Suuri projektinjohtourakka edellyttää tehokasta yhteistyötä ja haasteiden ratkomista yhdessä eri alojen ammattilaisten kanssa, ja The Hotel Maria -hanke onkin edennyt erittäin hyvässä hengessä. Yhdessä olemme saaneet aikaan laadukkaan hankkeen, jossa on toimivat suunnitelmat ja korkealuokkainen lopputulos.

Valtaosa hotellista aukeaa vierailijoille joulukuussa 2023, ja loput huoneet alkukesästä 2024. Siihen asti työmaavalvonta ja muu työ hotellin eteen jatkuu samoin kuin tähänkin saakka.

Vaikka hanke on monessa suhteessa haastava – rakennusten käyttötarkoitusmuutos toimistotilasta hotelliksi on suuri, eivätkä vanhat, osin suojellut rakennukset tee työtä helpoksi, ja lisäksi 2020-luvun alkuvuosien maailman myllerryksellä on ollut voimakas vaikutus hankkeen kustannuksiin – on työ silti ollut todella palkitsevaa.

”The Hotel Maria on poikkeuksellisen mielenkiintoinen hanke, jota teen itse suurella innolla. Olen mielissäni siitä, että saan olla mukana näin kiinnostavassa hankkeessa, johon kuuluu historiallisia kohteita ja valtavasti ammattilaisia. Odotamme mielenkiinnolla ensimmäisten huoneiden valmistumista ja hotellin avaamista”, toinen hankkeen päävalvojista, rakennustekniikan diplomi-insinööri Petteri Andersin TeknoPlanilta päättää.

Katso myös muita kohteitamme

Osoitteessa Runeberginkatu 63 tehtiin kokonaisvaltainen putkiremontti ja päiväkodin pintaremontti.
41 talon ja 846 asunnon yhteisurakan hankesuunnittelu ja toteutussuunnittelu olivat massiiviset projektit. Vaikka taloyhtiöt toteuttavat putkiremontin yhteishankkeena, voivat talot kuitenkin tehdä omia itsenäisiä ratkaisujaan ja poiketa yhteissuunnitelmista.
Kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokas Grönqvistin talo remontoitiin aikaansa kunnioittaen. Vanhat tilat sekä museoviraston rajoitukset toivat omat haasteensa hankkeeseen, mutta näitä haasteita oli suorastaan kiehtovaa ratkoa.