Vastaus otsikon kysymykseen on: ei tarvitse! Linjasaneeraus eli putkiremontti on ihan tavallinen korjausrakentamisen toimenpide, jolla pidetään huolta kiinteistön kunnosta ja arvosta. Putkiremontissa on monia hyviä puolia – ne vain helposti unohtuvat, jos pelko aikataulujen ja kustannusten venymisestä ottaa vallan. Remontin kammoaminen on kuitenkin usein turhaa, ja huoli pienenee, kun tieto remontista kasvaa. Jatka siis lukemista.
Ymmärrys remontista helpottaa pelkoa
Uutisoinnin perusteella ei ole ihme, jos remontti pelottaa – putkiremontit kun nousevat otsikoihin yleensä vasta silloin, jos jokin on mennyt pieleen. Harvoinpa uutiskynnys ylittyy sillä, että remontti sujui aikataulujen mukaisesti, budjetti pysyi aisoissa ja suunnitelmat pitivät alusta loppuun saakka! Silti valtaosa remonteista sujuu jotakuinkin näin.
Putkiremonttipelon lievittämisessä tiedottamisen rooli on suuri. Nykyään infotilaisuuksia järjestetään paljon hanke- ja toteutussuunnitteluvaiheissa, ja ennen urakan alkua myös urakoitsija järjestää tiedotustilaisuuden. Nämä ovat hyviä tapahtumia, joihin taloyhtiön osakkaan kannattaa osallistua. Pysyttelemällä kartalla tapahtumista pelot lievittyvät ja remonttiin varautuminen on helpompaa.
On myös hyvä ymmärtää, että korjausrakentamisessa yllätykset ovat tavallisia, eivätkä ne tarkoita maailmanloppua. Satavuotiaissa kiinteistöissä kommervenkit ovat jopa ennemmin sääntöjä kuin poikkeuksia, 70-luvun taloissa taas isoja yllätyksiä seuraa harvemmin, koska rakentaminen on ollut hallitumpaa.
Mutta ei hätää – kokeneet suunnittelijat ja projektinjohtajat tuntevat kunkin aikakauden tyypillisimmät mutkat ja osaavat varautua niiden löytymiseen jo etukäteen. Yllätyksiin voi myös suhtautua positiivisesti: kaikki tulee kuitenkin esille aikanaan, joten on parempi, että viat havaitaan silloin, kun remontti on muutenkin käynnissä tai suunnitelmissa ja korjaaminen on mahdollista.
Aikataulu ja budjetti pysyvät aisoissa huolellisella suunnittelulla
Onnistuneen ja mahdollisimman edullisen remontin saa todennäköisimmin aikaiseksi suunnitteluun panostamalla. Muutama lisätonni suunnittelubudjetissa voi säästää kymmenkertaisen määrän rahaa urakan kokonaiskustannuksissa, sillä muutosten tekeminen on monin verroin halvempaa piirustuspöydällä kuin työmaalla.
Ylimääräisiä kustannuksia ja viivästyksiä pelkäävän taloyhtiön kannattaa siis panostaa remontin alkuvaiheen selvityksiin sekä huolelliseen hanke- ja toteutussuunnitteluun. Tässä taloyhtiötä auttaa kokenut projektipäällikkö, joka on osakkaiden ja taloyhtiön hallituksen tukena ja avustamassa päätöksenteossa koko urakan ajan.
Hyvä projektinjohtaja ja suunnittelija hallitsee myös asianmukaisen tiedottamisen ja tietää, mitä kaikkea huomioida remontissa. Koska meillä TeknoPlanilla tehdään sekä suunnittelua että urakan valvontaa, osaamme hyödyntää aiempien urakoiden oppeja tulevissa kohteissa turhien kustannusten välttämiseksi.
Remonttia ei kannata viivyttää, vaikka se pelottaisi
Usko pois, ajoissa tehty remontti on oikeasti mukava ja hyödyllinen hanke – tai varmasti ainakin mukavampi kuin viime tinkaan jätetty pakkoremontti. Kun remonttia aletaan valmistella hyvissä ajoin, jää suunnittelulle ja sopivan urakoitsijan löytämiselle aikaa, mikä varmasti näkyy lopputuloksessa.
Korjausten tekeminenkin on edullisempaa ennen kuin mitään on varsinaisesti rikki. Ei siis kannata odottaa esimerkiksi vesivahingon syntymiseen saakka, sillä vesivahinko ja sen kaltaiset rikkumiset aiheuttavat paljon haittaa ja ovat kalliita korjata.
Putkiremontin tekemisessä ”nyt” ennemmin kuin ”myöhemmin” on myös muita rahallisia etuja: Rakennuskustannukset nousevat jatkuvasti, joten viiden vuoden päästä sama remontti olisi jo kalliimpi. Lisäksi kaikki kerralla kuntoon -mentaliteetilla korjaaminen saattaa maksaa jo enemmän kuin uuden rakentaminen.
Älä unohda linjasaneerauksen monia hyviä puolia!
Putkiremontilla, kuten muullakin korjausrakentamisella, ylläpidetään kiinteistön kuntoa ja arvoa ja huolehditaan siitä, ettei korjausvelka kasva. Näin taloyhtiö säilyy houkuttelevana esimerkiksi ostajille ja tuleville asukkaille.
Yksittäisen osakkaan kannalta linjasaneerauksen isoin anti taitaa tulla sen yhteydessä usein uusittavista kylpytiloista. Remontin kokonaiskustannuksiin nähden pienillä lisäkustannuksilla on mahdollista saada asuntoon unelmien kylpyhuone, joka ilahduttaa niin asuessa kuin asuntoa myydessä.
Ja onhan remontti tilaisuus myös monille muille viihtyisyyttä lisääville muutoksille. Linjasaneerauksen yhteydessä usein tehtävät yleisten tilojen modernisoinnit, saunaosastojen remontoinnit, kerhotilojen ja pyörävarastojen rakentamiset, talotekniikan automatisoinnit, ilmanvaihdon parantamiset, sähköautojen latauspaikkojen lisäämiset ynnä muut korjaukset tekevät asumisesta entistä mukavampaa.
Ei siis muuta kuin hyvillä mielin urakkaa kohti – onnea remonttiin! Jos kaipaat apua tai neuvoa putkiremonttiin liittyen, ota rohkeasti yhteyttä.
Lisää linjasaneerauksesta voit lukea myös näistä artikkeleistamme: